Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Historiallisen tilastotiedon opas

Historialliset tilastot

Väritetyssä kuvassa Tilastollisen päätoimiston työntekijöitä vuodelta 2021. Edessä oikealla Jussi Varpela, seuraavan pöydän ääressä Alf Tudeer (seisomassa) ja Valter Lindberg, kirjahyllyn edessä Tekla Hultin.

Historialliset tilastot

Tähän oppaaseen on koottu Suomea koskevia historiallisia tilastoja. Opas auttaa etenkin digitoitujen tilastojulkaisujen ja julkaisemattomien aineistojen paikantamiseen. Kunkin tilaston osalta esitellään tilastoinnin historiaa ja opastetaan digitoitujen ja painettujen tilastojulkaisujen sekä julkaisemattoman aineiston äärelle. Lisäksi aihealueittain nostetaan esille mm. olennaisia tilastoinnin muutoksia ja pitkiä aikasarjataulukoita. Opas tarjoaa vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • mistä asti mitäkin aihetta on tilastoitu?
  • mitä julkaisuja tilastosta on tehty ja missä ne ovat?
  • mitä julkaisemattomia aineistoja tilastoon liittyy?

On tilastokohtaista, mitä vanhoilla tilastoilla tarkoitetaan. Esimerkiksi väestöaihealueella vaihtelee tilastoittain, mistä lähtien kutakin tilastoa on alettu koota. Moni tilasto on saanut alkunsa keskusvirastojen perustamisen myötä. Tästä voit lukea lisää Tilastokoulusta. Vanhoja tilastoja ovat mm. seuraavat:

  • Ruotsin vallan aikaiset tilastot vuoteen 1809
  • Venäjän vallan aikaiset tilastot 1809–1917
  • tilastot ennen ensimmäistä SVT-sarjaa vuonna 1866 (Suomen virallinen tilasto)
  • tilastot ennen ensimmäistä yleistä välitöntä väestö- ja asuntolaskentaa vuonna 1950

Osa vanhoista tilastoista on saatavana vain painetussa muodossa tai niitä ei ole julkaistu. Useimpia vanhoja tilastoja ei myöskään ole saatavana tilastotietokannoissa.

Tämä opas täydentää kotimaisen tilastotiedon opasta, josta pääset tutustumaan vastaaviin tuoreimpiin tilastolähteisiin.

Tiedonlähteitä ja historiaa

Tutustu tarkemmin historiallisten tilastojen lähteisiin ja historiaan täältä:

Kysy vanhoista tilastoista

Tilastokeskuksen tietopalvelusta saat apua tilastojen löytämiseen ja tulkintaan. Vastaamme kysymyksiisi mahdollisimman pian. Palvelemme arkisin klo 8.00–16.00.

Tilastokeskuksen arkistosta saat apua tilastojen alkuperäisaineistojen ja julkaisemattomien tauluaineistojen käyttämiseen. Aineistot ovat paperisia tai mikrokorteilla.

Kansallisarkistoon on siirretty pääosa yli 40 vuotta vanhemmasta pysyvästi säilytettävästä arkistoaineistosta.