Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Suomen tilastojen historia

Oppaan esittely

Suomen tilastojen historia -oppaan esittely

Kuva. Tilattoman Väestön Alakomitean Tilastollinen Toimisto 1906 (Säätytalo)

Tämän oppaan avulla tehdään aikamatka suomalaisen tilastoinnin ja tilastotoimen historiaan. Samalla se on kurkistus suomalaisen yhteiskunnan ja kansakunnan historiaan. Tilastot ovat osa yhteiskunnan muistia, niiden avulla voi perehtyä tositarinoihin Suomesta ja suomalaisuudesta.

Opas kertoo, miten kaikki sai alkunsa, mitä oma tilastovirasto merkitsi identiteettiään etsivälle Suomen suuriruhtinaskunnalle, miten yhteiskunnan muutokset ovat haastaneet tilastoinnin ja tietotuotannon ja millaisia haasteita yhtä lailla sosiaaliset, taloudelliset, ekologiset kuin teknologisetkin muutokset ovat tietotuotannolle asettaneet eri aikoina.

Oppaan lopussa voit tutustua tilastotoimen historialliseen henkilögalleriaan, eri vaiheisiin ja käänteisiin vuosisatojen ja vuosikymmenten saatossa sekä aihetta käsittelevään lähdekirjallisuuteen.  

Oppaan sisältö


Tiesitkö?

Jos olet kiinnostunut vanhoista tilastojulkaisuista, Historiallisen tilastotiedon opas auttaa sinua löytämään väestö-, teollisuus- ja vaalitilastoja Suomen historian varhaisilta vuosilta alkaen. Aikasarjojen pituus vaihtelee tilastokohtaisesti. Saat apua etenkin digitoitujen tilastojulkaisujen ja julkaisemattomien aineistojen paikantamiseen.