Historiallisen tilastotiedon opas
Väestönmuutostietoja syntyneiden määristä on saatavilla vuodesta 1749 lähtien. Syntyneiden määrät ovat saatavilla seuraavasti:
Vuodesta 1776 lähtien on tietoja synnyttäneistä äideistä viisivuotisikäryhmittäin ja vuodesta 1936 lähtien kaikista syntyneistä lapsista äidin iän mukaan. Tilastollisessa vuosikirjassa on julkaistu vuosikeskiarvoja vuodesta 1921 alkaen.
Väestönmuutostilastojen keskeistä sisältöä ovat tiedot väkiluvusta, syntyvyydestä, kuolleisuudesta, avioliitoista, avioeroista ja muuttoliikkeestä. Tietoja löytyy sukupuolen ja iän mukaan koko maasta ja lääneistä sekä tärkeimmät tiedot myös seurakunnittain. Suurin osa tiedoista on julkaistu kuukausittain.
Väestönmuutostietoja julkaistiin myös lyhyessä yleiskatsauksessa vuosilta 1904 - 1940 Väestösuhteet-nimellä.
Väestönmuutostilastojen yhteiset perustiedot: syntymäaika (ikä), sukupuoli, muutospäivä, siviilisääty, kieli, kansalaisuus, asuinkunta, väestörekisteri (uskontokunta), syntymäkunta ja avioliiton solmimisaika
Syntyneistä lisäksi: lasten luku synnytyksessä, lapsen järjestysluku, lapsen sukuasema, elävänä/kuolleena syntynyt, vanhempien syntymäaika, avioliiton järjestysluku ja solmimisaika sekä äidin siviilisääty.
Lähteet:
Tilastokeskuksen StatFin-tietokannasta ja Suomen tilastollisesta vuosikirjasta löytyy mm. seuraavat syntyvyyteen liittyvät pitkät aikasarjat:
Suomen tilastollisen vuosikirjan taulukkopalvelun väestöosiossa on tietoa mm. synnyttäjien keski-iästä vuodesta 1981 alkaen, elävänä syntyneistä äidin iän mukaan vuodesta 1921 alkaen sekä monilapsisista synnytyksistä vuodesta 1931 alkaen (koko maan tasolla).
Myös The Human Fertility Database -tietokannasta löydät Suomen tietoja syntyneistä ja hedelmällisyydestä vuodesta 1939 alkaen.
Väestönmuutostauluista löytyvät seuraavat syntyneitä ja synnyttäjiä koskevat tiedot vuosilta 1808–1877. Kaupunkiseurakunnat ovat erikseen ja maaseurakunnista on rovastikunnittainen yhteenveto, jossa seurakunnittain tietoja on vain syntyneet sukupuolen mukaan.
Seurakunnittain alla mainitut tiedot ovat vuosilta 1878–1920:
Alkuperäiset väestönmuutostaulut ovat Kansallisarkistossa. Niihin voit tutustua arkiston Astia-palvelussa. Tilastokeskuksen aineistot löydät tietokannasta arkistonmuodostajan Tilastollinen päätoimisto -nimellä. Valitse Tilastollisen päätoimiston arkiston sarja K01 Väestötilastot.
Kuvan lähde:
Syntymän kellonaika oli syntymätodistuksessa vuodesta 1975 alkaen. Aiempina vuosina syntyneiden syntymän kellonaikoja voi tiedustella synnytyssairaalasta, jossa synnytys on tapahtunut. Syntymätodistukset, joita Tilastokeskukseen tuli 1966-1988, on hävitetty Kansallisarkiston ja HE:n, henkilötilastojen luvalla 2008.
Arkistolaitoksessa on tiedot kunnankätilöiden hoitamista kotisynnytyksistä vuosilta 1923–1978.
Tilastokeskuksella ei ole elävänä syntyneistä tietoa päiväkohtaisesti kuin vasta vuodesta 1987 alkaen.
Seurakuntien ilmoitukset syntyneistä vuosilta 1939–1965 on siiretty Kansallisarkistoon. Syntymätodistukset säilyttää pysyvästi maistraatti.
Väestöaiheisiin liittyviä vanhoja alueellisia tietoja on koottu Väestö-aihealueen yläsivulle.
Tuoreimmat tilastolähteet väestöaihealueelta on koottu Kotimaisen tilastotiedon oppaaseen.