Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Työelämä tilastoina

Työelämä tilastoina -oppaan esittely

Työelämätilastot kuvaavat työelämän ilmiöitä

Tämän oppaan avulla opit, mitä työmarkkinoilla tarkoitetaan ja miten Tilastokeskuksen tilastot kuvaavat suomalaisen työelämän eri ilmiöitä. Oppaan luettuasi osaat työelämätilastoinnin peruskäsitteet, ymmärrät tilastojen lähtökohdat ja sen, miten niitä tehdään. Saat käyttöösi uusia välineitä ymmärtää työelämää ja analysoida työmarkkinoita tilastojen pohjalta.

Oppaan sisältämien runsaiden esimerkkien ja kertauskysymysten avulla voit syventää ja kerrata oppimaasi. Osioiden loppupuolella on lisäksi vinkkejä mm. aiheeseen liittyvistä artikkeleista sekä käsitteiden kertausta. Koko oppaan lopussa on vielä Testaa tietosi -osuus, jolla voit kartoittaa oppimaasi laajemmin.

Tervetuloa työelämäilmiöiden ja -tilastojen pariin!

Oppaan sisältö

  1. Mitä työmarkkinat ovat?
  2. Työmarkkinatilastojen keskeiset käsitteet ja tunnusluvut
  3. Miten työelämään tilastoidaan?
  4. Työllisyyden tilastointi
  5. Työttömyyden tilastointi
  6. Ansioiden ja työvoimakustannusten tilastointi
  7. Erilaiset työsuhteet ja työnteon tavat
  8. Missä ja milloin työtä tehdään?

Testaa tietosi

Virittäydy aiheeseen

Tilastokeskuksessa elokuussa 2022 järjestetyssä Tilastolive-lähetyksessä keskustellaan mm. siitä, onko miesten ja naisten tai eri ikäryhmien työllisyystilanteessa eroja.

Tilastokeskus on julkaissut tilastoaiheisia oppaita kaikille tilastotiedosta kiinnostuneille. Niiden avulla voit palauttaa mieleesi tilastollisia peruskäsitteitä, oppia tehokasta tiedonhakua, vahvistaa tilastojen lukutaitovalmiuksia, tunnistaa luotettavia tiedonlähteitä ja paljon muuta.