Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Tilastot kartalla

3 Tilastoteemakarttatyypit

3.1 Alueita, pisteitä ja viivoja

Todellisuuden kuvaaminen kartassa asettaa omat rajoituksensa kuvaamistavoille. Kartoissa tiedot esitetään erilaisin karttamerkein eli symbolein. Symboleja voidaan muunnella visuaalisten muuttujien avulla. Esimerkiksi symbolin muodon, koon tai värin avulla voidaan esittää ominaisuustiedon eri arvoja. 

Tilastoteemakartat jaetaan tyypillisesti aluesymboli-, pistesymboli- ja viivasymbolikarttoihin. Tämän pääluokittelun lisäksi on olemassa erilaisia yhdistelmäteemakarttoja ja kolmiulotteisia karttoja.

Tilastoteemakarttatyypit

Ulottuvuudeltaan symbolit ovat aluemaisia, pistemäisiä tai viivamaisia. Näiden symbolointitapojen pohjalta tehdään jako kolmeen tilastoteemakarttatyyppiin:

  • Aluesymbolikartassa aluesymboli peittää esitettävän alueen esimerkiksi värisävyllä tai pintakuvioinnilla. Alueet, jotka on esitetty eri väreillä tai kuvioilla kertovat esimerkiksi, mihin arvoluokkaan alue kuuluu.
  • Pistesymbolikartassa pistesymboli voi olla esimerkiksi geometrinen kuvio tai piktogrammi eli kuvamerkki, joka sijoitetaan kohdetta vastaavaan pisteeseen. Erikokoiset ja erimuotoiset pisteet voivat kuvata ilmiön, esimerkiksi kaupunkien, sijaintia tai väestön levinneisyyttä.
  • Viivasymbolikartassa viivasymboli esittää suoraan kahden pisteen välistä yhteyttä tai noudattaa esitettävää reittiä. Erityyppiset viivat voivat kuvata ilmiön, kuten tavaravirran tai muuttovirran, suuntaa ja määrää.

Näistä jokaisesta tilastoteemakarttatyypistä on tässä oppaassa oma osionsa, jossa kerrotaan kyseisestä karttatyypistä laajemmin. Symboleista voit lukea lisää kartan visualisoinnin yhteydessä osiosta 10 Tilastoteemakartan visualisointi.

Seuraavassa kuviossa esitetään erilaisia kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia esitystapoja jokaiselle kolmelle teemakarttatyypille. Kuvioesimerkin perässä on esimerkki pisteiden, viivojen ja alueiden käytöstä.

Kuvio. Esimerkki teemakarttojen visuaalisista muuttujista ja tiedon mitta-asteikoista

Erilaisia kvalitatiivisia esitystapoja pisteelle, viivalle ja alueelle, kuten kaupunki, rautatie ja suo sekä näille erilaisia kvantitatiivisia esitystapoja, kuten ympyrän eri koot, yhtenäinen viiva ja käyrien rajaama alue.

 

Esimerkki. Piste-, viiva- ja aluesymboliikkaa

Alla olevissa kuvioissa näet erilaisia esitystapoja, joissa on käytetty symboleina pisteitä, viivoja ja alueita.

Kuvio. Pistesymboliikka, esimerkki 1

Suomen kaupunkeja kuvaavia samankokoisia pisteitä. Piste kertoo kaupungin sijainnin.

Kuvio. Pistesymboliikka, esimerkki 2

Suomen kaupunkeja kuvaavat pisteet ovat erikokoisia. Pisteen koko kertoo ilmiön määrän.

Kuvio. Viivasymboliikka, esimerkki 1

Eri kaupunkeja esittävien pisteiden välissä on samankokoisia nuolia pisteestä toiseen. Viiva kertoo liikkeestä.

Kuvio. Viivasymboliikka, esimerkki 2

Kaupunkeja esittävien pisteiden välissä on eripaksuisia nuolia kaupungista toiseen. Nuoli kertoo ilmiön suunnan ja viivan paksuus kertoo ilmiön määrän.

Kuvio. Aluesymboliikka

Väri kertoo jonkin ilmiön suuruudesta alueella. Kartta esittää osaa Suomea, johon on merkitty kaupungit Kuopio, Joensuu ja Jyväskylä ja kaikkien muiden kuntien aluerajat. i
 

3.2 Eri karttatyyppien edut ja heikkoudet

Eri tilastoteemakarttatyypit soveltuvat ilmiöiden kuvaamiseen eri tavoin. Aluesymbolikartat ovat hyviä alueellisten erojen ja keskittymien havainnollistamiseen, mutta eivät näytä alueen sisäistä vaihtelua. Pistesymbolikartat voivat esittää tarkkoja sijainteja ja absoluuttisia arvoja, mutta pisteiden määrän hahmottaminen voi olla haastavaa. Viivasymbolikartat ovat hyödyllisiä liikkeen määrän ja suunnan esittämisessä, mutta samansuuntaiset viivat voivat olla vaikeita erottaa toisistaan.

Tarkemmin eri teemakarttatyyppien eduista ja heikkouksista voit lukea kunkin karttatyypin esittelyn yhteydessä seuraavissa osioissa.


Kertaa käsitteitä

  • Karttamerkki eli symboli kuvaa kartassa luonnossa olevia asioita.
  • Kvalitatiivinen esitystapa kuvaa kartassa symbolein laadullisia asioita, kuten sairaala, tie tai suo.
  • Kvantitatiivinen esitystapa kuvaa kartassa erilaisia määrällisiä asioita esimerkiksi pylväiden korkeuden, ympyrän pinta-alan tai käyrien suhteellisen sijainnin avulla.