Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Kansainvälisen tilastotiedon opas

Kansainvälisten tilastojen koosteita

Kansainvälisten tilastojen koosteita

Verkossa on saatavissa myös monia epävirallisia kansainvälisen tilastotiedon sivustoja. Ne perustuvat usein edellä mainittujen kansainvälisten järjestöjen lähteisiin ja usein niiden hyödylliseen havainnollistamiseen.

Sivustojen taso voi kuitenkin vaihdella suuresti, ja kutakin sivustoa pitää arvioida kriittisesti erikseen.


Gapminder

Gapminder-palvelun avulla voi havainnollisesti vertailla erilaisten tilastomuuttujien ajallista kehitystä eri valtioiden välillä. Aikasarjat ovat hyvin pitkiä. Saatavilla olevat tilastot ovat ajantasaisia ja perustuvat luotettaviin lähteisiin. Karttojen ja kuvioiden aiheita ovat mm. väestö, ympäristö, energia, koulutus ja talous.

Palvelun perustaja oli ruotsalainen tilastotieteilijä ja terveystieteen professori Hans Rosling. Hänet tunnettiin tilastotiedon voimakkaana puolestapuhujana ja positiivisten kehityslinjojen esiintuojana. Hän oli monen YK-järjestelmän toimijan yhteistyökumppani tilastotiedon havainnollistamisessa. Gapminderin sivuilla on esillä myös videoita Hans Roslingin tilastoesityksistä.

Our World in Data

Our World In Data on kaikille avoin online-julkaisu, joka kuvaa elinolojen muutosta maailmassa. Palvelussa on laajoja artikkeleita ja koko maailman kattavia karttavisualisointeja. Aikasarjat ovat hyvin pitkiä. Tietojen lähteitä on paljon ja ne merkitty hyvin. Palvelu toimiikin varsinaisen käyttötarkoituksensa lisäksi myös kätevänä reittinä tiedon lähteille. Keskeisiä aihealueita ovat mm. terveysolot, ruuan saatavuus, tulonjako, väkivalta, kulttuuri, energian käyttö, koulutus ja ympäristön tila.

Palvelun perusti Oxfordin yliopistossa ekonomisti Max Roser.

World Statistics

World Statistics -palvelu tarjoaa vapaan ja helppokäyttöisen pääsyn useiden kansainvälisten organisaatioiden kuten Maailmanpankin, YK:n ja Eurostatin tilastotietoon.

Palvelun kehittäjä on ranskalainen tilastotieteilijä Jean-Michel Durr.

Kansainvälisten historiallisten tilastojen lähteitä