Indeksit tutuksi
Tuotteiden ja palveluiden hinnoissa tapahtuvat muutokset kiinnostavat jokaista kuluttajaa. Eikä ihme, sillä on vaikeaa olla välittämättä siitä, mihin palkka riittää. Lehtien otsikot kirkuvat, kun hinnat karkaavat, ja iloitsevat yhdessä kuluttajien kanssa, jos jonkin yksittäisenkin tuotteen hinnassa tapahtuu notkahdus alaspäin. Ylellisistä hankinnoista on tarpeen vaatiessa helppo luopua, mutta kun arkielämän välttämättömien hyödykkeiden kuten elintarvikkeiden, sähkön ja lääkkeiden hinnat lähtevät inflaation myötä nousuun, on moni meistä varsin pian todellisissa vaikeuksissa. Silloin on mietittävä tarkemmin, mihin raha riittää ja mistä on pakko luopua. Yksi tällainen inflaatio-aalto alkoi koetella kuluttajia vuonna 2022 Venäjän hyökätessä Ukrainaan.
Mediaa seuraamalla pysyt hyvin perillä kuluttajahinnoista. Media uutisoi säännöllisesti ruokakorin, bensiinin, vuokrien tai vaikkapa erilaisten palveluiden hinnanmuutoksista, joilla on suora vaikutus kukkaroosi ja ostovoimaasi. Jos hinnat nousevat vuositasolla esimerkiksi puoli prosenttia, se kertoo siitä, että vuotta aiemmin samalla rahalla sait hieman enemmän kuin nyt. Jos taas vastaavasti hinnoissa tapahtuisi laskua, jäisi sinulla säästöön tavanomaista enemmän.
Tutkimuslaitoksia ja yrityksiä kiinnostavat myös tuottajahinta- ja kustannusindeksit. Tuottajahintaindeksit kuvaavat hintojen muutoksia tuottajan näkökulmasta, ja niitä käytetään kuvaamaan lyhyen aikavälin suhdannevaihteluita ja inflaatiopaineita. Tuottajahintaindeksejä hyödynnetään mm. bruttokansatuote- ja volyymilaskelmissa, ennusteissa ja sopimusten indeksiehdoissa.
Oppaan avulla opit ymmärtämään, mistä indekseissä on kyse, miten niitä voit hyödyntää ja mitä ne kertovat vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi tutustut indeksien laskentakaavoihin sekä tärkeimpien indeksien laskentaperusteisiin ja käyttöön.
Oppaan sivuilta löydät tietoa myös Tilastokeskuksen tuottamista hinta-, kustannus-, määrä- ja volyymi-indekseistä. Niistä tunnetuin ja käytetyin on kuluttajahintaindeksi. Juuri kuluttajahintaindeksi kertoo tuotteissa ja palveluissa tapahtuneista hinnanmuutoksista.
Oppaan lopussa voit kurkistaa reilun sadan vuoden takaiseen aikaan, jolloin kuluttajahintaindeksin edeltäjä, elinkustannusindeksi sai alkunsa. Testaa lopuksi myös oppimaasi − mitä indekseistä jäi mieleesi.
Inflaatio liittyy kiinteästi indekseihin. Tilastokeskuksen vuoden 2022 keväällä järjestämä TilastoLive-lähetys pureutuu hintojen muodostukseen, inflaation mittaamiseen ja ylipäätään siihen, mitä inflaatio kertoo talouden suhdanteista. Video johdattaa sinut erinomaisesti oppaan teemaan.