Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Tutkimusaineistot etäkäytössä

Tutkimusaineistot etäkäytössä -oppaan esittely

Tilastokeskuksen palvelu tutkijoille

Voit saada käyttöösi Tilastokeskuksen kokoamia yksikkötason aineistoja tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten. Aineistoja voit käyttää etäkäyttöyhteyden kautta, Tilastokeskuksen tutkimuslaboratoriossa tai tietyissä tapauksissa omaan organisaatioon luovutettuna aineistona.

Tästä oppaasta saat tietoa tutkimusaineistojen ja SISU-mikrosimulointimallin etäkäytöstä. Opas on suunnattu sinulle, joka käytät yritys- tai henkilötason tutkimusaineistoja tai mikrosimulointimallia etäkäyttöjärjestelmän kautta. Ennakkotietoja aiheesta et tarvitse. Oppaasta on hyötyä, vaikka olisitkin jo kokenut käyttäjä.

Aluksi tutustut käyttöluvallisiin tutkimusaineistoihin ja SISU-mikrosimulointimalliin pääpiirteissään. Oppaasta saat tietoa tutkimusaineistojen käyttöön liittyvistä laeista ja tietosuojavaatimuksista sekä yleisimmistä taulukkoaineistojen tilastollisista tietosuojamenetelmistä. Esimerkkien avulla opit, kuinka tietosuoja tulee huomioida tulostiedostoissa ennen julkaisua. Lopuksi saat tietoa tutkimusaineistojen hakuprosessista ja sopimuskäytännöistä sekä vinkkejä etäkäytön hyvistä käytänteistä.

Oppaan sisältö


Ajattele ensin ‒ hyvä ohjenuora tutkijalle

Voit säästää paljon aikaa ja vaivaa. Tähän kannustaa myös Aalto yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Matti Sarvimäki. Hän on listannut huomionarvoisia asioita huoneentauluksi tutkimusaineistojen käyttöä suunnittelevalle tutkijalle:

  1. Ajattele ensin
  2. Noudata tehokasta projektinhallintastrategiaa
  3. Tee itsellesi harjoitteludata
  4. Koodaa tehokkaasti
  5. Seuraa resurssien käyttöä(si)
  6. Tee suuret ajot viikonloppuna / yöllä
  7. Anna palautetta
  8. Pyydä vain tarpeelliset tulokset ulos etäkäyttöjärjestelmästä

Täältä pääset tutustumaan Sarvimäen koko puheenvuoroon:

Tiesitkö?

Tutkijapalveluiden voimassa olevien käyttölupien määrä oli 1 590 kappaletta vuoden 2020 lopussa. Voimassaolevien käyttölupien määrä on kasvanut 558 kappaletta vuodesta 2018.
Lähde: Tilastokeskus