Tutkimusaineistot etäkäytössä
Voit saada käyttöösi Tilastokeskuksen kokoamia yksikkötason aineistoja tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten. Aineistoja voit käyttää etäkäyttöyhteyden kautta, Tilastokeskuksen tutkimuslaboratoriossa tai tietyissä tapauksissa omaan organisaatioon luovutettuna aineistona.
Tästä oppaasta saat tietoa tutkimusaineistojen ja SISU-mikrosimulointimallin etäkäytöstä. Opas on suunnattu sinulle, joka käytät yritys- tai henkilötason tutkimusaineistoja tai mikrosimulointimallia etäkäyttöjärjestelmän kautta. Ennakkotietoja aiheesta et tarvitse. Oppaasta on hyötyä, vaikka olisitkin jo kokenut käyttäjä.
Aluksi tutustut käyttöluvallisiin tutkimusaineistoihin ja SISU-mikrosimulointimalliin pääpiirteissään. Oppaasta saat tietoa tutkimusaineistojen käyttöön liittyvistä laeista ja tietosuojavaatimuksista sekä yleisimmistä taulukkoaineistojen tilastollisista tietosuojamenetelmistä. Esimerkkien avulla opit, kuinka tietosuoja tulee huomioida tulostiedostoissa ennen julkaisua. Lopuksi saat tietoa tutkimusaineistojen hakuprosessista ja sopimuskäytännöistä sekä vinkkejä etäkäytön hyvistä käytänteistä.
Voit säästää paljon aikaa ja vaivaa. Tähän kannustaa myös Aalto yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Matti Sarvimäki. Hän on listannut huomionarvoisia asioita huoneentauluksi tutkimusaineistojen käyttöä suunnittelevalle tutkijalle:
Täältä pääset tutustumaan Sarvimäen koko puheenvuoroon:
VATT Datahuone, Helsinki GSE ja Tilastokeskus ovat yhdessä tuottaneet maksuttoman, kaikille avoimen MOOC-verkkokurssin, jolla tutkijat pystyvät perehtymään tietosuojan varmistamiseen salassa pidettävien tietojen käsittelyssä Tilastokeskuksen FIONA-etäkäyttöjärjestelmässä. Kurssin kesto on noin 45 minuuttia. Lue lisää uutisesta Tilastokeskuksen verkkopalvelusta.