Opettajan tilasto-opas
Videot ovat tehokas ja mielenkiintoinen tapa havainnollistaa tietoa visuaalisessa muodossa. Videoiden hyödyntäminen on kiva tapa tuoda vaihtelevuutta opetukseen ja opiskeluun.
Olemme koonneet tähän osioon erilaisia tilastoilmiöistä kertovia videoita, jotka soveltuvat hyvin monen oppiaineen tunneilla katsottaviksi. Ne havainnollistavat kiinnostavalla tavalla sitä, miten koko ympäröivä maailma ja todellisuus ovat tilastoja täynnä. Emme tule sitä aina vain ajatelleeksi.
Tilastokeskus julkaisee eriaiheisia tilastoilmiöitä käsitteleviä videoita Tilastokeskuksen YouTube-kanavalla. Tilaajana pysyt kartalla ajankohtaisista tilastoihin liittyvistä aiheista.
Murra mutuilu ja taklaa valetieto! Tiedon kriittinen arviointi on aivan keskeinen tilastojen lukutaidon osa-alue. Piirrosvideolla kiteytyy luotettavien tiedonlähteiden merkitys sekä kyky erottaa perusteltu ja tutkimukseen nojaava tieto perusteettomasti esitetyistä horjuvista olettamuksista.
Miksi ihmeessä tilastoja tehdään? Entä mitä hyötyä niistä voi olla? Piirrosvideolla kuvataan tilastojen merkitystä meille kaikille arkipäiväisissä asioissa. Ne vaikuttavat yllättävän paljon jokapäiväiseen elämäämme.
Tilastot sisältävät valtavasti tietoa yhteiskunnasta ja aivan arkisistakin asioista. Kurkkaa videolta, miltä maailma näyttää tilastojen valossa.
Jos jonain päivänä tuntuu siltä, että ei tapahdu mitään, kannattaa tarttua Suomen tilastolliseen vuosikirjaan. Videolla kuvataan esimerkein, mitä kaikkea tilastoista voidaan kertoa yhden päivän ajalta. Eikä se ole kovin vähän.
Kansaneläkelaitos haastoi Tilastokeskuksen tekemään luettelorallin kaikista tilastoistamme. Korkeakouluharjoittelijat ottivat haasteen vastaan ja ryhtyivät tuumasta toimeen ‒ noin 160 tilastoa rallateltiin reilussa kolmessa minuutissa.
Tilastokeskus julkaisi vuonna 2020 Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi videon kestävästä kehityksestä, sitä kuvaavista indikaattoreista sekä siitä, miten meillä menee indikaattoreiden valossa.
Tilastokeskus juhlisti Suomen 102-vuotista itsenäisyyttä julkaisemalla videon Suomen onnistumisista. Mitä kaikkea voimme kertoa tilastoilla maamme saavutuksista ja menestystekijöistä?
Kansantalouden tilinpito on laaja, tilastoihin perustuva kokonaisjärjestelmä, jolla kuvataan kansantalouden toimintaa kokonaisvaltaisesti, järjestelmällisesti ja kansainvälisten suositusten mukaisesti. Se kuvaa systemaattisesti sekä kansantalouden rakennetta että siinä tapahtuvia muutoksia. Tunnetuin kansantalouden tilinpidon tunnusluku on bruttokansantuote (BKT).
Matkailu koki ennennäkemättömän romahduksen Covid-19-pandemian myötä. Miten se näkyy tilastoissa?
Miten päiväsi kuluu? Mitä kaikkea teet, missä käyt, kenen kanssa vietät aikaa ja kuinka kauan? Ajankäyttötutkimuksesta kertovalla videolla kuvataan sitä, millaisista arkipäivän asioista tutkimuksen tieto koostuu ja miten tilasto lopulta syntyy.
Tilasto-olympialaisten 2019‒2020 Suomen kilpailun voittajatyöt ovat erinomainen osoitus nuorten kyvystä omaksua tilastojen lukutaitoon keskeisesti sisältyviä taitoja, kuten luotettavan tiedon luovaa hyödyntämistä ja jalostamista omiin tarkoituksiin.
Lukiosarjan voittajaryhmä Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulusta tarttui videollaan yhteiskunnallisesti tärkeään aiheeseen. He tekivät aiheellisia huomioita tilastoista ja Suomen sijoittumisesta pohjoismaisissa vertailuissa esimerkiksi alkoholinkulutuksessa, mielenterveysongelmissa ja rikosten määrissä. Maailman onnellisimmassakin maassa riittää vielä työtä tehtäväksi.
Yläkoulusarjan voittaja oli Mankkaan koulu Espoosta. Videossa pohditaan suomalaisten ja nuorten tupakoimisessa tapahtuneita muutoksia tilastojen valossa ja tehdään vertailuja muihin Euroopan maihin.
Tilastolive pureutuu ajankohtaisiin tilastoaiheisiin tiiviisti ja kiinnostavasti.
Euroopan unionin tilastototoimisto Eurostat tarjoaa korkealaatuisia tilastoja Euroopasta paitsi ammattilaisille, myös kaikille Euroopan kansalaisille. Videolla esiintyvä Anne-hahmo yrittää löytää vastauksia moniin kysymyksiin, jotka liittyvät arkeen ja tulevaisuuteen. Mitä tarkoittaa olla köyhä Euroopassa? Kuinka suhtaudumme luontoon ja luonnonvaroihimme? Löytyykö hänen kaltaisilleen nuorille töitä? Entä millainen on elämänlaatu?
Ruotsalainen terveyskysymyksiin erikoistunut lääkäri Hans Rosling tuli tunnetuksi ihmiskunnan hyvinvoinnin kehitystä kuvaavan tilastotiedon havainnollistamisesta infograafein ja animoiduin tilastoesityksin. Videolla hän kuvaa hauskasti globaalia väestönkasvua lelulaatikoiden avulla.
Miksi valheisiin uskominen on niin helppoa? Valheellisen sisällön jakaminen internetissä on helpompaa kuin moni uskookaan. YLEn mainiossa Valheenpaljastaja-sarjassa on julkaistu video, joka sopii erinomaisesti minkä tahansa ikäisten oppilaiden ja minkä tahansa oppiaineen tunnilla katsottavaksi.
YLE Uutisluokka Triplet on verkkopalvelu, joka tuottaa uutisista opetusmateriaalia kaikille kiinnostuneille. Videolla pohditaan sitä, mistä bruttokansantuotteessa on kyse.