Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Opettajan tilasto-opas

1 Opettajan tilasto-oppaan esittely

1.1 Tervetuloa hyödyntämään tilastoja

Koululaiset tekevät kannettavalla tietokoneella ryhmätöitä koulussa

Opettaja, tämä opas on tehty juuri sinulle. Sen tarkoituksena on toimia tukena opetuksessa ja tarjota vinkkejä tilastoihin ja tilastotietoon perehtymiseen. Tiiviin käsikirjan avulla tilastoasioihin tutustumisesta on tehty mahdollisimman helppoa ja oppilaiden näkökulmasta kiinnostavaa. Tervetuloa seikkailemaan tilastojen ihmeelliseen maailmaan!  

Oppaaseen on kerätty monipuolisesti tilastoihin liittyvää tietoa, ajankohtaisasiaa, erilaisia tietolähteitä sekä oppimateriaalivinkkejä opetuksen tueksi. Osa materiaaleista soveltuu myös oppilaiden itsenäiseen työskentelyyn. Voit hyödyntää materiaaleja ja aineistoja maksutta. Muistathan mainita lähteeksi Tilastokeskuksen. Lue lisää tekijänoikeuksista.

Oppimateriaaleja opetuksen tueksi -osioon on koottu tilasto- ja ilmiöalueittain linkkejä tilastoihin ja vinkkejä muihin tilastomateriaaleihin, joita voit käyttää eri oppiaineiden opetuksessa. Oppaan loppuun on koottu muutamia tilastoaiheisia tehtäviä, joiden avulla tilastoihin tutustumisen voi aloittaa. Lisää tehtäviä on luvassa tämän vuoden aikana. 

Oppaan sisältö

1.2 Tule vierailulle Tilastokeskukseen oppilaidesi kanssa

Oppilaita kuuntelemassa esitystä pöydän ympärillä Tilastokeskuksen tiloissa.

Opettaja, tervetuloa Tilastokeskukseen oppilaidesi kanssa tutustumaan tilastoilmiöiden mielenkiintoiseen maailmaan! Järjestämme myös virtuaalisia tutustumiskäyntejä ja tilastoihin perehdyttäviä työpajoja. Tehdään yhdessä tilastojen lukutaidosta arkinen osa koulutyötä. Olemme mielellämme mukana tukemassa oppilaitoksia tässä työssä.

Ota yhteyttä viestintäyksikköömme ja sovi vierailusta.


Tiesitkö?

Tilastotieteen ei tarvitse olla tylsää ja puuduttavaa. Kun tilastoluvut herätetään henkiin arkisten esimerkkien avulla, niistä tulee heti kiinnostavampia ja ymmärrettävämpiä.

Tilastot-niminen teos on helposti omaksuttava tiivistys tilastoista ja tilastotieteen maailmasta. Sen on kirjoittanut alan arvostettu professori David J. Hand. Hän valottaa kirjassa kansantajuisesti tilastotiedon merkitystä, todennäköisyyksiä ja menetelmiä. Erinomaisesti suomennettu teos kuuluu alunperin Oxfordin yliopistopainon julkaisemaan Lyhyet johdatukset -tiedekirjasarjaan. Sarjassa on julkaistu satoja eri aiheisia teoksia.

Tilastot-teos sopii johdatukseksi tilastotieteeseen yläaste- ja lukioikäisille.

Kansikuva teoksesta Tilastot