Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Kuinka teen tilastotutkimuksen?

Oppaan esittely

Kuinka teen tilastotutkimuksen? -oppaan esittely

Syksyisessä kuvassa tyttö on vatsallaan ruohikolla pudonneiden lehtien keskellä koira kainalossaan.

Tämän oppaan avulla saat perustiedot tilastollisen kyselytutkimuksen toteuttamiseen. Samalla opit, miten tilasto tehdään ja miten numerotieto tilastoon saadaan. Opas johdattaa sinut myös tekemään tulkintoja keräämistäsi tiedoista.  

Opas on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, jotka ovat kiinnostuneita tilastollisesta tutkimuksesta, tekevät parhaillaan kyselytutkimusta tai osallistuvat vaikkapa tilastokilpailuihin.

Yksinkertaistettuna tilaston tehtävänä on kuvata tärkeinä pitämiämme asioita numerotiedon avulla. Tässä oppaassa teemme esimerkkikyselyn koululuokassa. Voit hyödyntää esimerkkitutkimuksen työvaiheita myöhemmin omassa tutkimuksessasi.

Kaikista näistä vaiheista opit lisää seuraavissa osioissa. Oppiminen tehostuu, jos etenet numerojärjestyksessä.

Oppaan sisältö


Tunnetko tilastokilpailut?

Tilastokilpailuihin osallistuminen on mainio keino tutustua tilastojen maailmaan. Kilpailujen tarkoituksena on herättää nuorten kiinnostus tilastotietoa kohtaan, edistää virallisen tilastotiedon käyttöä sekä kannustaa nuoria perehtymään luotettaviin tiedonlähteisiin. Kilpailuissa on luvassa myös hyviä palkintoja!

Katso seuraavaksi video, jotta ymmärrät paremmin, miksi on tärkeää erottaa perusteltu tieto harhaanjohtavasta olettamuksesta.