Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Kuinka teen tilastotutkimuksen?

5 Tutkimuksen jälkeen

5.1 Viimeistelyä vaille valmista!

Tutkimuksesi alkaa olla valmis. Kun olet kerännyt, analysoinut ja esittänyt tulokset havainnollisessa muodossa, sinun tulee huomioida vielä yksi tärkeä työvaihe. Kyselytutkimuksen viimeisessä vaiheessa tuloksista kerrotaan eli raportoidaan kyselyyn vastanneille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Jos toteutit tutkimuksen koululuokassa, voit pitää esityksen tutkimuksen tuloksista esimerkiksi seuraavalla oppitunnilla. Näin myös tutkimukseen osallistuneet voivat antaa palautetta kyselystä ja kommentoida tuloksia. Saamasi palaute ja aiheesta käyty keskustelu antavat arvokasta tietoa siitä, miten kyselyä voi kehittää, jos päätät sen jonain päivänä uusia. 

Kuvassa tyttö pitää sylissään pientä lemmikkikania.

Vastausten perusteella muodostamasi tilastoaineisto onkin hyvä säilyttää niin, että voit tarvittaessa palata siihen. Sen sijaan alkuperäiset vastaukset on syytä hävittää tutkimuksen päätteeksi, ellet ole sopinut vastaajien kanssa niiden säilyttämisestä. Näin varmistat, että kyselyysi vastanneiden oppilaiden tiedot eivät päädy vääriin käsiin.

Nyt vain rohkeasti suunnittelemaan ja toteuttamaan oma kyselysi. Muista analysoida tuloksia huolellisesti ja esittää ne havainnollisessa muodossa. Osallistu vaikka tilastokilpailuihin. Onnea matkaan!

5.2 Tilastokilpailut – seuraava askeleesi?

Tilastokeskus osallistuu kansainvälisiin tilastokilpailuihin monien muiden kansallisten tilastovirastojen kanssa. Ehkä se voisi olla seuraava askel myös sinulle nyt, kun olet tutustunut tilastotutkimuksen perusasioihin. Kilpailuja järjestetään vuoden, kahden välein ja osallistuminen on maksutonta. Parhaat työt palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin.      

Tutustu alla oleviin videoihin, joissa kilpailuihin osallistuneet nuoret kertovat kokemuksistaan. 

Tilasto-olympialaiset

Kilpailu on tarkoitettu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Suomen kilpailu on osa Euroopan tilastokilpailua. Lisätietoa saat tilasto-olympialaisten verkkosivulta.

Tilastojulistekilpailu

Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on tarkoitettu yläasteen, lukion, ammattikorkeakoulun ja yliopiston kandivaiheen opiskelijoille. Kilpailuun kuuluu sekä kansallinen että kansainvälinen osuus. Lisätietoja saat Tilastokeskuksen Tilastokilpailut-sivulta. 


Tiesitkö?

Jos kiinnostuit tilastoista, löydät luotettavaa tilastotietoa meiltä ja maailmalta näiden oppaiden avulla:

Anna palautetta

Löysitkö mitä etsit? Vai jäitkö kaipaamaan jotain? Anna meille palautetta tästä oppaasta, niin teemme siitä entistä paremman. Lähetä kommenttisi sähköpostiosoitteeseen koulutuspalvelut@stat.fi.

Henkilö pitää peukkuja ylös ja alas.