Opettajan tilasto-opas
Nyt julkaistujen muutamien tehtävien avulla tutustumisen tilastoihin voi aloittaa helposti. Vastaa ja vertaa -kysymyksiin vastaamalla oppilaat saavat käsityksen siitä, mitä tilastoilla voidaan kertoa heidän ikäisistään lapsista ja nuorista Suomessa. Lyhyttä kyselyä voit hyödyntää millä tahansa oppitunnilla.
Keskilukuihin perehdyttävät tehtävät puolestaan soveltuvat erinomaisesti matematiikan opetukseen ja tarjoavat eri tasoisia tehtäviä eri-ikäisille. Niiden avulla voit hieman haastaa oppilaita matemaattiseen ajatteluun.
Raha ratkaisee, kuten sanotaan. Raha-aiheiset tehtävät tutustuttavat rahan arvoon arkisissa tilanteissa, joissa vertaillaan hintoja, tarjouksia ja palkkoja. On hyvä, jos oppilas osaa jo varhain perustella, miksi hän päätyy jonkin tuotteen hankintaan ‒ kannattavuussyistä vai ehkä jostakin aivan muusta syystä.
Minitutkimusharjoituksella voit perehdyttää oppilaat tietojenkeruuseen ja tuloksista raportoimiseen. Harjoituksia on kahden tasoisia. Molempiin kannattaa varata useampi tunti aikaa.
Tuomme uusia aktivoivia sisältöjä oppaaseen sitä mukaa kun saamme niitä valmiiksi. Toivomme palautetta tehtävistä ja erityisesti uusia ideoita tehtävien aiheista. Mitkä aihealueet olisivat opetuksessa keskeisiä ja mistä olisi eniten hyötyä? Entä mikä tilastoihin liittyvä aihe koetaan erityisen kiinnostavaksi? Kerro meille!
Jos haluat jakaa oppilaillesi linkit suoraan kyselyyn, voit käyttää seuraavaa sivua: Vastaa ja vertaa -kysely
Keskilukuihin tutustuttavat tehtävät on jaettu kolmeen eri tasoiseen kokonaisuuteen. Jos haluat jakaa oppilaillesi linkit suoraan kyselyihin, voit käyttää näitä:
Jos oppilaat tarvitsevat kertausta, Tilastojen lukutaito -oppaasta löydät perusasiat keskiluvuista.
Tsemppiä oppilaille!
Jos haluat jakaa oppilaillesi linkin suoraan kyselyyn, voit käyttää seuraavaa sivua: Kysymyksiä ja tehtäviä rahasta -testi
Jos haluat jakaa oppilaillesi linkin suoraan kyselyyn, voit käyttää seuraavia sivuja:
Tilastollisen tutkimuksen tekeminen luokassa on hauskaa. Oppilaat oppivat tilastollisia peruskäsitteitä ja huomaavat samalla, että harjoitustyönä tehty tietojenkeruu lisää ymmärrystä tutkitun tiedon tuottamisen prosessista. Erityisesti, kun saa itse olla osa tiedontuotantoa, arvostus sitä kohtaan kasvaa. Juuri siitä on kyse myös tilastotiedossa eli tiedon tuottamisen luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä. Lisäksi oppilaiden ryhmätyöskentelytaidot kehittyvät. Ryhmässä yksilöt oppivat toisiltaan, rakentavat luottamusta, harjoittelevat tiedonhakutaitoja ja oman mielipiteen ilmaisemista sekä pääsevät yhdessä iloitsemaan onnistumisista.
Minitutkimus sopii hyvin yläasteikäisille. Tehtävä 1 on helpompi, ja siitä on hyvä aloittaa. Tehtävä 2 on hieman vaativampi ja sopii erinomaisesti oppilaille, joilla on jo hieman enemmän tilasto-osaamista.
Ennen minitutkimuksen toteuttamista on hyvä tutustua oppilaiden kanssa yhdessä tilastollisiin peruskäsitteisiin ja tarvittaessa kerrata ehkä jo unohtuneita perusteita. Helpoiten se onnistuu oppilaiden oman tilasto-oppaan avulla tai Tilastojen lukutaito -oppaaseen perehtymällä.
Onnistuminen edellyttää, että oppilailla on:
Harjoitustutkimuksen aiheeksi kannattaa valita jokin oppilaita koskettava ja arkielämään liittyvä teema, josta tiedot saa helposti kerättyä.
Oppilaiden tehtävä on selvittää ryhmäläistensä internetin käyttöä, käytön useutta ja käyttötarkoituksia. Luokassa saatuja tuloksia voi verrata Tilastokeskuksen vuosittain julkaisemaan Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttöä kuvaavan tilaston tuloksiin. Tilaston tiedot kuvaavat koko Suomen väestöä, ja tietoja voi tarkastella hyvin monesta eri näkökulmasta, esimerkiksi ikäryhmittäin ja laitekohtaisesti. Tilastosta saa myös vinkkejä tutkimuskysymysten muotoilua varten. Suositeltava kysymysten määrä on 4‒6.
Vertailuajankohdaksi voi ottaa esimerkiksi vuoden 2020 tiedot tai vaikkapa vuoden 2010 tilanteen, jolloin oppilaat voivat nähdä selkeämmin väestötasolla tapahtuneen muutoksen tieto- ja viestintätekniikan käytössä koko väestön tasolla.
Ryhmät voivat laatia tutkimuskysymykset itse tai käyttää seuraavia esimerkkikysymyksiä:
Oppilaiden tehtävänä on selvittää ryhmänsä vapaa-ajan harrastamista. Luokassa saatuja tuloksia voi verrata Tilastokeskuksen Vapaa-ajan osallistuminen -tilaston tuloksiin. Vapaa-aikaa on tutkittu vuodesta 1977 lähtien. Tilaston tiedot kuvaavat 10 vuotta täyttänyttä kotitalousväestöä, ja siinä selvitetään väestön vapaa-ajan toimintaa, harrastuksia ja yhteiskunnallista osallistumista sekä näissä vuosikymmenten mittaan tapahtuneita muutoksia.
Tilastosta saa vinkkejä tutkimuskysymysten laatimiseen ja muotoiluun. Suositeltava kysymysten määrä on 5‒8.
Vertailuajankohdaksi voi ottaa vuoden 2017 tiedot tai vaikkapa muutaman kymmenen vuoden takaisen tilanteen vuodelta 1991, jolloin oppilaat näkevät selkeämmin ihmisten arjessa ja vapaa-ajan vietossa tapahtuneet muutokset koko väestön tasolla.
Ryhmät voivat laatia tutkimuskysymykset itse tai käyttää seuraavia esimerkkikysymyksiä:
Lukioikäisten ja 2.asteen opiskelijoiden tilastotaidot ovat peruskoululaisia monipuolisempia, joten minitutkimuksen tehtävänantokin voi olla jo hieman vaativampi. Tutkimuksen voi teettää esimerkiksi matematiikan ja yhteiskuntaopin tunneilla.
Ennen minitutkimuksen toteuttamista on hyvä kerrata tilastollisia peruskäsitteitä, tilastokuvioiden laadintaa sekä tilastotiedonlähteiden hakuun liittyviä vinkkejä. Helpoiten se onnistuu perehtymällä muutamiin tilastoaiheita käsitteleviin oppaisiin.
Minitutkimus onnistuu parhaiten, kun opiskelijoilla on:
Harjoitustutkimuksen aiheeksi kannattaa valita jokin opiskelijoiden omaan elämään liittyvä teema, jonka he kokevat kiinnostavaksi ja josta on suhteellisen helppo kerätä tietoa. Osiosta 6.4 voi katsoa esimerkkejä kysymyksistä.
Tutustu tilastoihin ja -aiheisiin Suomen tilastollisen vuosikirjan avulla. Se on kokoelmateos suomalaisista ja Suomesta. Teos sisältää tuoretta tilastofaktaa ja historiatietoa yhteiskunnan kehityksestä monista eri aiheista.
Olemme julkaisseet tilastoaiheisia oppaita monista eri aiheista. Kaikkien julkaistujen oppaiden kertaustehtävät on nyt koottu yhteen. Tehtäviä voi tehdä itsenäisesti omaan tahtiin kiinnostuksen ja tarmon mukaan. Oppaan nimeä klikkaamalla pääsee suoraan kyseisen tilasto-oppaan Testaa tietosi -osioihin.
Jos haluat, voit ennen taitojesi testaamista kerrata oppaan asioita. Linkit oppaisiin löydät kustakin tehtäväosiosta. Joissakin oppaissa on vain yksi tehtäväosio, kun taas toisissa on jokaisen yksittäisen aihetta käsittelevän osion lopussa kertaavia tehtäviä.
Monivalintatehtäviä eri-ikäisille voi tehdä joko tietokoneella yksin tai yhdessä luokkakavereiden kanssa, kuten edellä osiossa 6.4. tai tulostamalla tehtäviä perinteisesti paperille.
Tarkoituksena on, että tilastoasioihin tutustutaan hiljalleen ja tilastokäsitteitä opitaan sitä mukaa lisää, kun taidot karttuvat. Tehtäviä voi toki tehdä oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Nokkelimmat voivat ikään katsomatta edetä haastavimpiin tehtäviin saakka!
Tehtävien oikeat vastaukset löydät erillisestä tiedostosta (pdf).
Korttipelit pystyyn! Tilastokäsitteiden oppimisen ei tarvitse olla tylsää. Korttia pelaamalla käsitteet tarttuvat mukaan kuin itsestään. Korttipelejä on eri-ikäisille ja eri luokka-asteille. Vaihtoehdoista voi valita mieluisimman, aloittaa vaikkapa helpoimmasta ja jatkaa haastavimpiin. Ja mikä parasta, pelata voi myös kielten tunnilla, sillä kortteja löytyy ruotsiksi ja englanniksi suomenkielen lisäksi.
Tulosta haluamasi ikäluokan korttipelitiedosto ohjeineen.
Löysitkö mitä etsit? Vai jäitkö kaipaamaan jotain? Anna meille palautetta tästä oppaasta, niin teemme siitä entistä paremman. Erityisesti toivomme palautetta tehtävistä ja uusia ideoita aiheista.
Lähetä kommenttisi sähköpostiosoitteeseen koulutuspalvelut@stat.fi.