Tilastojen lukutaito
Voiko tilasto olla mielenkiintoinen tai jopa jännittävä? Voi jos tietää, mistä tilasto kertoo ja toisaalta, mistä se ei kerro. Kiinnostavuutta lisää myös se, että tuntee tilastolukujen taustat, miksi ja miten luku on tilastoon päätynyt. Tilasto kertoo vain siitä, mistä sen on tarkoituskin kertoa.
Tilasto on jostakin ilmiöstä kerättyjen havaintojen kokoelma, jonka sisältämää tietoa esitetään yleensä taulukkoina ja erilaisina kuvioina, mutta myös tuloksista kertovana tekstinä. Tilastoja tarvitaan ja käytetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, asioiden suunnittelussa ja valmistelussa. Ilman luotettavaa tietoa olisi hyvin vaikea hahmottaa ympäröivää maailmaa ja suunnitella tulevaa.
Tämä opas perehdyttää sinut tilastojen lukutaitoon. Opit perusasiat tilastojen käytöstä ja tilastotiedon tulkitsemisesta. Tutustut keskeisiin tilastoja kuvaaviin käsitteisiin, mitta-asteikkoihin ja tunnuslukuihin. Opit myös suhteuttamaan tilastolukuja ja tekemään vertailuja. Oppaan lopussa saat vinkkejä tilastojen lukutaidon vahvistamiseen ja luotettavan tilaston tunnistamiseen.
Tilastokeskus on yksi Suomen virallisen tilaston (SVT) tuottajista. Tilastokeskuksen verkkosivuilla voit tutustua 160 tilastoon, niiden kuvauksiin, tietosisältöön ja käytettyihin luokituksiin. Vuosittain tilastoista tehdään noin 600 uutta julkistusta.
Seuraava video vastaa tilastoihin liittyviin ydinkysymyksiin: Miksi tilastoja tehdään ja mitä hyötyä tilastoista on?
Ruotsalainen jo edesmennyt lääkäri ja tilastoentusiasti Hans Rosling osoitti tutkimuksillaan, miten vähän me oikeastaan tiedämme maailman mitassa siitä, miten meillä menee. Hän käytti tilastoja kertoakseen, että asiat ovat huomattavasti paremmin kuin me usein ajattelemme. Käsityksemme laahaavat usean vuosikymmenen perässä, emmekä näe kehityksen myönteistä suuntaa tilastojen osoittamalla tavalla.
Testaa omat tietosi ja taitosi Roslingin perustaman Gapminder-säätiön sivuilla olevien tehtävien avulla. Aihealueita on lähes 20, esimerkiksi köyhyys, tyytyväisyys elämään, internetin käyttö, maahanmuutto, kansainväliset konfliktit, uhanlaiset lajit, koulutus, nälänhätä jne. Valitse itseäsi kiinnostava teema ja lähde seikkailulle. Sivusto on englanninkielinen.
Miten sinä pärjäsit?