Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Tehokas tilastotiedonhaku

4 Tilastotiedon lähteet

4.1 Tilastotiedon hakuoppaiden avulla löydät luotettavaa tietoa

Tilastotietoa Suomessa tuottavat monet eri tahot. Keskeisin tilastotiedon tuottaja on Tilastokeskus, joka tuottaa ison osan virallisista tilastoista ja koordinoi kansallista tilastotointa. Viranomaisten lisäksi myös erilaiset muut organisaatiot, järjestöt ja yhdistykset julkaisevat tilastotietoa. Tilastotiedonlähteisiin pääset tutustumaan seuraavien oppaiden avulla:

4.2 Kotimaiset tilastotiedonlähteet

Kotimaisen tilastotiedon opas tarjoaa kattavasti kotimaiset tiedonlähteet aiheittain ryhmiteltyinä: mukana on Suomen virallisen tilaston tuottajien sekä muiden tilastotoimijoiden tilastoja. Kansallisen tilastotoimen tuottamat tilastot on nostettu tilastolistauksissa esille Suositeltu-merkinnällä.

Viranomaisten lisäksi mukana on myös muiden organisaatioiden ja järjestöjen tilastotietoja. Tilastokeskus ei vastaa muiden tiedontuottajien tietojen oikeellisuudesta. Jos käytät näitä tietoja, kunkin lähteen kohdalla on syytä arvioida tietojen luotettavuutta erikseen.

Maisema

4.3 Kansainväliset tilastotiedonlähteet

Kansainvälisen tilastotiedon oppaasta löydät tärkeimmät ja luotettavimmat kansainvälisen tilastotiedon lähteet, kuten Eurostat, OECD ja YK. Oppaassa on myös kooste muiden maiden tilastovirastoista.

4.4 Historiallisen tilastotiedon opas

Historiallisen tilastotiedon opas auttaa sinua löytämään väestö-, teollisuus- ja vaalitilastoja Suomen historian varhaisilta vuosilta alkaen. Aikasarjojen pituus vaihtelee tilastokohtaisesti. Saat apua etenkin digitoitujen tilastojulkaisujen ja julkaisemattomien aineistojen paikantamiseen. Oppaaseen on koottu myös tilastojen pitkiä aikasarjoja aiheittain.

4.5 Tilastotiedonlähteiden haku aiheittain

Pääset hakemaan tilasto-oppaisiin koottuja kotimaisia ja kansainvälisiä tilastotiedonlähteitä myös Tilastotiedonlähteiden hakupalvelusta.

Voit etsiä tiedonlähteitä sanahaun avulla tai listata palvelussa tiedonlähteitä aiheittain, aakkosittain tai tuottajan mukaan.

Tiedonlähteiden luokittelussa on käytetty Suomen virallisen tilaston aihealuejakoa, johon on lisätty Turvallisuus-aihe. Kansallisen tilastotoimen lähteet tunnistat Suositeltu-merkinnästä hakutulosten alusta.


Kysy tilastoista

Tilastokeskuksen tietopalvelusta saat apua tilastojen löytämiseen ja tulkintaan. Vastaamme kysymyksiisi mahdollisimman pian, viimeistään kahden työpäivän aikana. Palvelemme arkisin klo 8.00–16.00.

Anna palautetta

Löysitkö mitä etsit? Vai jäitkö kaipaamaan jotain? Anna meille palautetta tästä oppaasta, niin teemme siitä entistä paremman. Lähetä kommenttisi sähköpostiosoitteeseen koulutuspalvelut@stat.fi.

Henkilö pitää toista peukkua ylöspäin ja toista alaspäin.