Siirry pääsisältöön
Tilasto-oppaat
Tilastokeskuksen etusivulle

Tehokas tilastotiedonhaku

Oppaan esittely

Tehokas tilastotiedonhaku -oppaan esittely

Tilastotieto kuvaa ympäröivää maailmaa, jäsentää sitä ja tekee ilmiöistä ymmärrettäviä. Sen voi sanoa olevan välttämätön tiedonlähde, sillä sitä tarvitaan monessa yhteydessä. Yhteiskunnallinen päätöksenteko nojaa pitkälti erilaisiin tilastollisiin selvityksiin, talouspäätöksiä ohjaavat tilastolliset tunnusluvut ja mittarit, ja jopa yksittäiset ihmiset turvautuvat usein tilastoihin arkielämän tilanteissa.

Tämän oppaan avulla opit, miten tilastotietoa kannattaa lähteä etsimään ja millaisiin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota tilastotietoja käyttäessäsi. Oppiminen tehostuu, jos etenet numerojärjestyksessä. Ensimmäisessä osiossa tutustut tilaston ominaisuuksiin sekä tilaston käyttökelpoisuuden ja tulkinnan kannalta tarpeellisiin metatietoihin. Sen jälkeen opit, miten tilastotiedonhaku kannattaa aloittaa. Saat myös tietoa tilastokäsitteistä ja alkuperäisten lähteiden merkityksestä. Oppaan kolmannessa osiossa pääset perehtymään luokituksiin.

Kun sinulla on perusasiat hallussa, voit siirtyä tutustumaan tilastotiedon keskeisin kotimaisiin ja kansainvälisiin tilastotiedonlähteisiin, joista on tehty omat oppaansa. Ne esitellään oppaan neljännessä osiossa.  

Oppaan sisältö


Tiedolla on väliä!

Luotettavien tiedonlähteiden tuntemus on kelpo apu silloin, kun arvioit tiedon todenperäisyyttä. Katso seuraavaksi video, jossa kiteytetään mainiolla tavalla se, miksi on tärkeää erottaa perusteltu fakta harhaanjohtavasta olettamuksesta.

Tiesitkö?

Keskeisin tilastotiedon tuottaja Suomessa on Tilastokeskus. Virallisia tilastoja tuottavat myös mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Tulli ja Luonnonvarakeskus (Luke).

Suomen virallisen tilaston logo